Voetklachten
Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid, de hoornlaageelt wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Onder normale omstandigheden schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer de door druk de huidschilfers niet naar buiten weg kunnen, ontstaat er eeltvorming.
Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid maar als er een abnormale verdikking van eelt plaats vind, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Dit komt vooral voor onder de bal van de voet en onder de hiel.
Behandeling:
Al het overtollige eelt wordt door uw pedicure weggesneden en daarna glad gefreesd.
Een likdoorn is een naar binnen gegroeide, verharde eeltkern. Over het algemeen wordt een likdoorn in een eeltplek gevormd. Wanneer de dode cellen (eelt) niet meer naar buiten wegkunnen door druk van buitenaf, gaat het eelt in plaats van naar buiten zich een weg naar binnen zoeken.
Wanneer het zover terug in de huid is gegroeid en het komt tegen een van de vele zenuwuiteinden, zal dit zich uiten in een steek van pijn.
Behandeling:
Al het overtollige eelt wordt door uw pedicure verwijderd zodat de plek pijnvrij is. Indien de plaats toch nog wat pijnlijk aanvoelt wordt deze drukvrij gelegd, uw pedicure heeft hier diverse middelen voor beschikbaar
Ingroeiende nagel, Deze aandoening komt vaak voor aan de grote tenen Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Hierdoor kan er ook eeltvorming in de nagelplooi ontstaan. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Zo'n ingegroeide nagel is meestal erg pijnlijk.
Behandeling:
In de eerste fase kan de pedicure de nagel als volgt behandelen: Eerst wordt de nagelplooi goed schoongemaakt. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden.
Zweetvoeten, Deze aandoening berust op een verhoogde zweetafscheiding. Dit kan plaatselijk zijn aan bijvoorbeeld de handen en voeten of het kan over het gehele lichaam voorkomen. Bij zweetvoeten speelt vaak de voetbekleding een belangrijke rol.
Advies:
Het dragen van alleen leren schoenen. Schoenen afwisselen. Draag kousen en sokken die vocht kunnen opnemen, bij voorkeur van wol of katoen. Het regelmatig nemen van wisselbaden. Gebruik deodorant of absorberende poeders voor de voeten deze zijn verkrijgbaar bij uw pedicure.
Schimmelnagels (kalknagels) We zijn altijd in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De een blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De voornaamste bronnen van infectie zijn: zwembaden, douches van sporthallen en sauna's. Ook door het passen van schoenen kan men een schimmelinfectie oplopen. Een schimmelnagel heeft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten.
De oorzaak is een schimmelinfectie. Huidschimmel aan de voet wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Van uit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.
Behandeling:
De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken. Buiten de behandelingsmogelijkheden door de huisarts zijn er tal van schimmeldodende producten te koop.